CHIP FOTO magazine 15

CHIP FOTO magazine 15

Overzicht

  • Dieren voor de lens: tips voor geslaagde dierenportretten
  • Uitdagende fotoprojecten: fascinerende foto’s in je eigen huis
  • Flitsen in elke situatie: de basis van het flitsen en flitsen in tegenlicht
  • Camera's getest: Canon EOS 5D Mark IV, Fujifilm X-T2, Pentax K-70
€ 5,95
Op voorraad

Overzicht

  • Dieren voor de lens: tips voor geslaagde dierenportretten
  • Uitdagende fotoprojecten: fascinerende foto’s in je eigen huis
  • Flitsen in elke situatie: de basis van het flitsen en flitsen in tegenlicht
  • Camera's getest: Canon EOS 5D Mark IV, Fujifilm X-T2, Pentax K-70

Omschrijving

Weer een uitgave van CHIP FOTO magazine om veel van op te steken en volop van te genieten, met een mooie mix van handige fototips, grondige camera- en objectieventests en inspirerende foto’s. Ditmaal aandacht voor huisdierfotografie, spannende fotoprojecten die je thuis kunt uitvoeren en een uitleg van de basis van flitsen. We testen de nieuwste spiegelreflexen, systeemcamera’s en bijzondere objectieven en leggen uit hoe je omgaat met de beeldfouten die objectieven veroorzaken. En dat is nog maar een deel van wat er allemaal aan bod komt.

Je huisdier op de foto

Heb je behalve een camera ook een huisdier? Combineer die twee passies en maak een mooi portret van je dier. De kunst is hoe je met je camera in de hand omgaat met het eigen willetje van je kat, hond of ander dier. We leggen uit hoe je het gedrag van je huisdier zo stuurt dat je aan het einde van de shoot zeker een sprekend, geslaagd portret hebt.

Uitdagende fotoprojecten

Koud en vies weer? Je hoeft de deur niet uit om je fotografische grenzen te verleggen. In een vijftal aanstekelijke fotoprojecten geven we je mooie ideeën voor foto’s binnenshuis. Meer dan wat eenvoudig knutselwerk met goedkope middelen is niet nodig! Van strak vormgegeven druppelfoto’s en experimenten met rook tot een sfeervolle film noir-imitatie.

De ins en outs van het flitsen

Van flitssynchronisatietijd tot richtgetal en van interne flitser tot monoblock: we leggen de basis van het flitsen voor je uit en bespreken de pluspunten van de verschillende soorten flitsers. Topfotograaf Scott Kelby legt uit hoe je inflitst bij een portret met tegenlicht. Zo heeft je flitser geen enkel geheim meer voor je!

Canon EOS 5D Mark IV

De Canon EOS 5D-serie is al jaren een groot succes. Camera’s uit deze serie zijn bijvoorbeeld heel populair onder reportagefotografen. Behalve superdegelijke techniek bieden deze toestellen ook veel functionaliteit voor kwalitatieve video-opnamen. Hoe doet het nieuwste model uit deze serie het? We hebben het toestel naar ons testlab gehaald.

Fujifilm X-T2

In de vorige uitgave gaven we al een preview van de Fujifilm X-T2, ditmaal doen we een volledige labtest. De X-T2 scoort hierbij hoge ogen: hij combineert een bijna perfecte beeldkwaliteit en een uitzonderlijke snelheid met geraffineerde details en een heleboel extra’s.

Pentax K-70

Een APS-C-sensor, beeldstabilisator, spatwaterdicht: de nieuwe K-70 past prima in het middenklassesegment van spiegelreflexcamera’s. Hij blijkt in die klasse zelfs een heel goed figuur te slaan. Lees erover in onze laboratoriumtest.

Bijzondere objectieven

Creatieve objectieven, bijvoorbeeld met een uitzonderlijke bokeh of een extreme lichtsterkte, zijn op dit moment helemaal je van het. Wij beoordelen drie van zulke speciale objectieven: de Lensbaby Twist 60, de Meyer-Optik Görlitz Trimagon F2.6 95 mm en de Meyer-Optik Görlitz Nocturnus F0,95 50 mm.

Objectieffouten

Zelfs het beste objectief veroorzaakt ze nog wel in enige mate: typische objectieffouten zoals vignettering, chromatische aberratie en vertekening. Wat zijn dit precies voor fouten? Hoe voorkom je ze? En hoe ga je ermee om als ze toch niet te vermijden zijn? We geven uitleg.

Beeldbewerking

In elke uitgave van CHIP FOTO magazine vind je minstens één beeldbewerkingsworkshop, waarbij je stap voor stap krijgt uitgelegd hoe je je foto’s verbetert in een programma als Photoshop, Lightroom of Photoshop Elements. Ditmaal leggen we uit hoe je bewust vignettering aan je foto’s toevoegt. Ook geven we negen uitgekiende tips voor het perfectioneren van een foto, van het retoucheren van de achtergrond tot verscherpen en het veranderen van de lichtsfeer. Zo maak je van een eenvoudig geschoten kiekje een foto op studioniveau!

En verder

De internationaal bekende fotograaf Michael Kenna is een meester in het fotograferen van verstilde, minimalistische landschappen. We interviewden hem. Reis mee met fotograaf Frank van de Laar langs de kloosters, kerken en Kremlins van Rusland. Of maak kennis met het veelzijdige werk van lezer Robert-Jan van Lotringen. Laat je voor je volgende camera-aankoop leiden door onze toplijsten. Hierin zie je per camera hoe goed hij scoort op essentiële punten, naast een opsomming van de belangrijkste specificaties.