CHIP FOTO magazine 11

CHIP FOTO magazine 11

Overzicht

  • Natuurfoto's: fotograaf Edwin Giesbers geeft tips voor natuurfotografie op reis
  • Objectieven: wanneer gebruik je welke lens?
  • Raw: alle voordelen van dit professionele bestandsformaat
  • Camera's getest: Fujifilm X-Pro2, Sony Alpha 6300, Olympus Pen-F, Panasonic TZ100
€ 5,95
Op voorraad
Slechts 8 over

Overzicht

  • Natuurfoto's: fotograaf Edwin Giesbers geeft tips voor natuurfotografie op reis
  • Objectieven: wanneer gebruik je welke lens?
  • Raw: alle voordelen van dit professionele bestandsformaat
  • Camera's getest: Fujifilm X-Pro2, Sony Alpha 6300, Olympus Pen-F, Panasonic TZ100

Omschrijving

Advies, inspiratie, tests en nieuws – alles om jou als fotograaf helemaal op de hoogte te houden en je fotografiehobby telkens weer nieuwe impulsen te geven. In editie 11 van CHIP FOTO magazine lees je vooral veel tips op het gebied van natuurfotografie, maar we bieden ook van alles voor andere genres, van portret tot landschap. We testen de nieuwste cameramodellen, objectieven en fotografie-accessoires in ons testlab met objectieve meetapparatuur. En met veel paginavullende voorbeeldfoto's van fotografen uit binnen- en buitenland wordt je fotografievirus weer helemaal aangewakkerd.

Wanneer gebruik je welke lens?

Groothoek, standaard, tele, macro – welk objectieftype is geschikt voor welke onderwerpen? Hoe benut je de sterke kanten van ieder objectieftype het beste? Waar moet je op letten? We zetten het voor je op een rij.

Alles over licht

Waar zouden we zijn zonder licht? Dat geldt voor fotografen natuurlijk helemaal! Door eens goed te kijken naar de eigenschappen van licht en naar de verschillende soorten licht die er zijn, ga je bewuster fotograferen. Van frontaallicht tot strijklicht, van kleurtemperatuur tot gouden uur.

De natuur in

In deze editie van CHIP FOTO magazine volop aandacht voor natuurfotografie. Ga je binnenkort op reis naar een mooi natuurgebied? Professioneel natuurfotograaf Edwin Giesbers geeft tips om ervoor te zorgen dat je met mooie foto's terugkomt. Laat je inspireren door zijn verhaal en zijn foto's. Verder laten we zien hoe je met focus-stacking zorgt voor een macrofoto die van voor tot achter scherp is en hoe je dieren op de foto zet – van huisdier tot paard en dierentuindier. Ook laten we je kennismaken met de abstracte natuurfoto's van Ronald Moolenaar.

Raw

Wil je maximale kwaliteit in je foto's, dan kies je in het cameramenu niet voor jpeg, maar voor raw. We leggen uit waar de voordelen van dit bestandsformaat in schuilen. Waarom is raw beter dan jpeg? Heeft raw alleen maar voordelen of zijn er ook beperkingen waar je rekening mee moet houden?

Fotoproject

Dynamische momenten met een flitser bevriezen tot een enkele momentopname is heel fascinerend. Je krijgt dan dingen te zien die je met het blote oog doorgaans niet kunt waarnemen, omdat het proces veel te snel verloopt. In een redelijk eenvoudig uit te voeren fotoproject laten we zien hoe je met behulp van een goed gedoseerde flits waterspetters bevriest.

Cameratests

De Fujifilm X-Pro2, de opvolger van de geprezen X-Pro1, heeft 24 in plaats van 16 megapixel op de sensor. Deze sensor blijkt een beeldkwaliteit te produceren die ongeëvenaard is bij APS-C-camera's. Ook de compacte megazoomcamera Panasonic TZ100 scoort hoge ogen met zijn moderne uitrusting en uitstekende beeldkwaliteit. Verder testen we de Sony Alpha 6300. De voorganger, de Alpha 6000, is een van de populairste modellen in de markt. Kan de Alpha 6300 daar tegenop? De Olympus Pen-F biedt een mooie combinatie van retro-ontwerp met moderne features. Ook deze camera haalden we naar ons testlab.

24-70 mm

Fotografen die kiezen voor een fullframe-camera, doen dat omwille van een duidelijk betere beeldkwaliteit. Dat geldt ook voor de keuze van een bijpassende standaardzoomlens. We presenteren de beste 24-70 mm-objectieven voor fullframes van Canon en Nikon.

En verder

Met ACDSee Pro8 heb je een fotoprogramma voor het beheren, bewerken en delen van je foto's in één. We vertellen je over de belangrijkste functies van deze software. Ook leggen we uit hoe je een foto kundig verscherpt zonder hierbij nieuwe beeldfouten te introduceren. Rollei heeft onlangs een nieuw systeem gepresenteerd van voorzetfilters: grijsfilters, grijsverloopfilters en polarisatiefilters. Wat doen deze filters met de beeldkwaliteit? Ook dat lees je in editie 11 van CHIP FOTO magazine.