CHIP FOTO magazine 10

CHIP FOTO magazine 10

Overzicht

 • Foto-illusies: zo zorg je met en zonder Photoshop voor verbluffende fototrucage
 • Bokeh: zorg met oude objectieven voor een uniek onscherpte-effect
 • Camera's getest: Canon EOS M10, Leica M (Typ 262), Fujifilm X70
 • Test: handige flitssets voor onderweg
 • € 5,95
  Niet op voorraad

  Overzicht

 • Foto-illusies: zo zorg je met en zonder Photoshop voor verbluffende fototrucage
 • Bokeh: zorg met oude objectieven voor een uniek onscherpte-effect
 • Camera's getest: Canon EOS M10, Leica M (Typ 262), Fujifilm X70
 • Test: handige flitssets voor onderweg
 • Omschrijving

  Met je camera fotografeer je de wereld om je heen, maar je kunt die wereld in je foto's ook een beetje naar je hand zetten. In de nieuwe uitgave van CHIP FOTO magazine laten we zien hoe je dat aanpakt. Zo laten we zien hoe je iemand laat zweven, hoe je zorgt voor perfecte kleuren in je foto's en hoe je de onscherpte in je foto's beïnvloedt – want de ene onscherpte is de andere niet. Kortom: volop tips. En daarnaast natuurlijk al het belangrijke cameranieuws en vele pagina's met inspirerend fotomateriaal en de verhalen van fotografen.

  Foto-illusies

  Ook als fotograaf ben je gebonden aan de zwaartekracht, dus als je iemand in je foto's wilt laten zweven zul je je moeten beroepen op trucs. Photoshop maakt deel uit van het trucen-arsenaal, maar er komt wel meer bij kijken. Afgezien van de zwevende vrouwen laten we je door iemand heen kijken, creëren we een miniatuurwereld en een wereld in infrarood en zorgen we voor nog allerlei andere foto-illusies. Do try this at home en verbluf je publiek!

  ISO

  Naast diafragma en sluitertijd is de ISO-instelling de derde cruciale factor bij het bepalen van een goede belichting. De juiste ISO-waarde is belangrijk voor het behoud van een goede kwaliteit, want je kunt deze waarde niet onbeperkt opschroeven. We leggen uit wat er allemaal bij komt kijken.

  Bokeh

  Bokeh is een uit het Japans geleend woord waarmee de kwaliteit van onscherpte wordt aangeduid. Werk je met een kleine scherptediepte, dan worden al gauw aanzienlijke delen van je foto onscherp. Deze onscherpte kun je extra mooi maken door te werken met oude objectieven uit het analoge tijdperk. Natuurfotografes Loulou Beavers en Marijke Hoekstra geven een aantal mooie voorbeelden.

  Kleur verbeteren

  Wil je eens een blauwe telefooncel in plaats van de traditionele Engelse rode variant? Of wil je de trui van het model een andere kleur geven? Wij laten zien hoe je met Photoshop gericht kleuren verandert, hoe je de witbalans verbetert, hoe je fletse kleuren corrigeert – kortom, hoe je in de beeldbewerking zorgt voor perfecte kleuren. Ook doen we een fotoproject met verschillende nuances van één kleur.

  Camera's getest

  Bij de EOS M10, Canons nieuwe systeemcamera, draait het allemaal om het touchscreen: bediening gaat nauwelijks nog met knoppen, maar des te meer met je vingers op het scherm. Voor de een is dit een aantrekkelijker idee dan voor de ander. We haalden het toestel naar ons testlab. De Leica M (Typ 262) is een geval apart. Een behoorlijk prijskaartje gecombineerd met een sobere uitrusting. Op wat voor fotografen is dit model gericht? Ook testen we de Fujifilm X70 – amper groter dan een stok speelkaarten en een waar lichtgewicht, maar indrukwekkend in zijn prestaties.

  Primelenzen

  35 millimeter, 50 millimeter en 85 millimeter – een drietal vaste brandpuntsafstanden waarvoor de grote merken Canon en Nikon elk een aantal klassieke objectieven met verschillende lichtsterktes hebben gemaakt. De lichtsterkte loopt soms op tot F1.2 en daar hoort dan ook een behoorlijk prijskaartje bij. Maar het is de vraag of duurder altijd beter is …

  Fotograferen met je actioncam

  Met je actioncam kun je onder extreme omstandigheden niet alleen filmen, maar zeker ook fotograferen. Tien tips voor dynamische foto's midden in de actie!

  Draagbare flitssets

  Wil je buitenshuis, bijvoorbeeld in een leegstaand gebouw of in een park, meer belichtingsmogelijkheden dan je systeemflitser biedt, dan zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden, die ook nog eens goed betaalbaar zijn. In onze test van vijf mobiele flitssets lees je waar je bij de aanschaf op moet letten, wat echt belangrijke features zijn en welke flitssets de beste prestaties leveren.

  En nog meer

  We interviewen Scarlett Hooft Graafland. In haar geënsceneerde fotografie, die zij omschrijft als ingrepen in de werkelijkheid, voeren poëzie en vervreemding de boventoon. In onze Photoshop Elements-workshop laten we zien hoe je belichtings- en kleurfouten corrigeert. En uiteraard vind je in het blad onze actuele toplijsten, de ranglijsten van nieuwe camera's met testscores en specificaties. Onze testprocedures zijn onlangs aangepast aan de laatste stand van zaken in de techniek. We leggen uit wat die aanpassingen inhouden.